La Trinité sur Mer van handelshaven tot plezierhaven

La Trinité sur Mer ligt in het 'zuiden van Bretagne': met meer dan 2000 zonuren per jaar (zoals in Biarritz) en met minder neerslag dan 800 mm per jaar (zoals in Nice). De nabijheid van de oceaan zorgt voor een constante zachtheid en de Golfstroom herverwarmd de zee. Variërend tempo van de getijden, zorgt voor een aangenaam briesje dat de hitteperiodes draaglijker maakt. Het bewijs van dit bevoorrechte klimaat: een opmerkelijke vegetatie (mimosas, camelias, hortensias, lavandel en palmbomen).

Geschiedenis

In 1864 wordt La Trinité sur Mer onafhankelijk, daarvoor behoorde het tot de stad Carnac. Het dorp ontwikkelde zich rond een kapel, met typische huizen, kleine tuinen en smalle steegjes. Door de zeehandel bloeide deze kleine gemeenschap op. Er werd handel met Wales gedreven in hout en steenkool. In 1931, trof de regering een beschermende maatregelen om de steenkoolhandel in Frankrijk te bevorderen. Daardoor stopte de zeehandel met Wales. Het dorp richtte zich daarna op de visvangst. De in 1923 gesloopte visveiling, werd opnieuw gebouwd, en de langsscheeps getuigde tweemasters maakten plaats voor vissersboten.

De zoutpannen en het gunstige klimaat, leidde tot zoutwinning. Deze activiteit speelde een belangrijke rol gedurende de verschillende eeuwen. Daarnaast was het een zeer interessante inkomstenbron voor de staat, want over het zout werd belasting geheven. De douanebeambten hielden daarom de zoutpannen goed in de gaten. Links van Camping de la Plage is nog een oude zoutpan met zoutzolder (hier wordt het zout gedroogd) te vinden. Op de foto een Ty guard (wat in het Bretons huis van de douanebeambte betekent) op het Point du Kerbihan wat getuigt van dit tijdperk.

Hedendaags
Vandaag de dag is La Trinité sur Mer een plezierhaven beroemd in de gehele wereld dankzij de beroemde zeevaarders die deze haven aandoen. In totaal kan de haven 1200 drijvende boten verwelkomen. Daarnaast worden er regelmatig kwaliteits zeilwedstrijden georganiseerd. Op de kade vindt u een casino, bars, restaurants, en de bijzondere Bretonse atmosfeer.

In de restaurants kunt u genieten van fruits de mer (zeevruchten): zoals langoustines, garnalen, krab en oesters. Deze oesters zijn vaak afkomstig uit La Trinité sur Mer, want zij beschikt over oesterkwekerijen. Er worden twee soorten gekweekt: holle en platte oesters. De oesterteelt zorgt veel werwerkgelegenheid.

De natuurliefhebber, voelt zich ook goed thuis in deze gemeente, met zijn zeer gevarieerd landschap: de zoutpannen, moerassen, bossen, duinen en de zee. Via de paden van de douanebeambten kunt u de fijne zandstranden bezoeken die goed beschermd tegen de dominerende winden, zoals het strand van Kervillen (gelegen aan Camping de la plage) en het strand le Men Du zuidelijk georiënteerd in de baai van Quiberon.


Als u liever van winkelen houdt kunt u maandag- en vrijdagmorgen op de markt terecht, en elke morgen voor vis in de vishal.

Wilt u meer weten dan kunt u ook op de volgende sites kijken (o.a. gebruikt als bronnen voor dit artikel):
VVV van La Trinité sur Mer
Gemeentehuis van La Trinité sur Mer
Wikipedia encyclopedi

Als u nog vragen, suggesties en/of opmerkingen heeft kunt u dit via onze blog laten weten.

Alvast een prettig weekend gewenst en binnekort meer over de regio,

Groeten,

Bram van Camping de la Plage

Reacties

Anoniem zei…
Hallo Bram
Wij hadden nog twijfel of we deze camping zouden boeken, omdat de beoordelingen nogal wisselen, maar door jouw verhaal zijn we toch om en willen we aankomende zomer op camping La Plage door gaan brengen. We zijn zeer benieuwd. Mijn vraag is nog wel of het ook voor kinderen in de leeftijd van 9,10,12 en 13 leuk is? Ook heb ik alle leuke dingen gelezen over het dorp en wat er allemaal te doen is. Leuk dat je dit doet zo.
Succes nog met je site, en wie weet zien we elkaar in juli op de camping. Groetjes Mariël Notten
Beste Mariël,

Bedankt voor je complimenten. Ik voel me gevlijt.

Voor de kinderen valt er genoeg te beleven, er zijn tijdens het hoogseizoen twee kinderclubs (karten, pony rijden, volley-bal,strandspelen). Daarnaast worden er sportieve toernooien gehouden en is er natuurlijk de zee en het strand, mini-golf het verwarmd zwembad en de waterglijbanen. Op 200 m. afstand is er een speelhal: met biljart, videospellen. In de bar zijn er 's-avonds spektakels en karoake.

Op onze nieuwe website kun je een voorbeeld van een weekprogramma http://nl.camping-plage.net/animation-enfant-camping-plage-morbihan-carnac.html downloaden.

Mocht er nog vragen zijn dan kun je ons mailen op contact@camping-plage.com.

Bedankt voor je reactie en tot ziens,

Groeten,

Bram van Camping de la Plage

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?