SLECHT WEER IN BRETAGNE ???


Bretagne heeft de foute reputatie een "slecht weer" regio te zijn. Om deze fabel uit de wereld te helpen, hierbij een artikel over het weer van Bretagne. Het overheersende klimaat van Bretagne is een oceaan klimaat met droge zomers en met zachte winters met regen. Aan de noord en westkust en in het binnenland heerst een vochtig zeeklimaat (op de kaart donkerblauw), de zuidkust heeft een droog zeeklimaat (licht blauwe keur).

Aan de kust rond de Golf van Morbihan profiteert men van een micro-klimaat. Dit wordt veroorzaakt door de warme golfstroom. Op de kaart is Camping de la Plage het rode puntje.

De winter is zacht in Bretagne met temperaturen gemiddeld tussen de 6 en 8°C. Het vriest tijdens deze periode zelden, daarentegen regent het veel. Landinwaarts valt het meeste aantal mm regen.









Het rode stipje geeft weer waar onze camping ligt. Hier valt gemiddeld 600 mm per jaar, wat gelijk is aan de neerslag in Nice in het zuiden van Frankrijk.

De winter is de meest onaangename periode om in Bretagne te zijn. Noord- en Zuidwesterstormen trekken dan over onze provincie. Wel is het een mooie ervaring om tijdens zo'n storm flink uit te waaien en de golven op de rotsen zien te slaan.

Na deze koude periode volgt de zomer. Deze begint rond half juni en zet door tot half oktober. Tijdens het hoogseizoen is het gemiddeld 25 °c.

De meeste zonne-uren (meer dan 2000) krijgt u langs de zuidkust in de omgeving Carnac en de Golf van Morbihan (vergelijkbaar met de plaats Biarritz).
Vooral het voor- en naseizoen bieden voor de vakantieganger, veel voordelen, naast de nog hoge temperaturen en het aangename weer is het lekker rustig. Daarnaast zijn de campingtarieven erg laag en profiteert u van seizoenskortingen.






Hiernaast een tabel van Vannes met de temperaturen. Het klimaat in La Trinité sur Mer is beter, maar helaas zijn hier geen gegevens over te verkrijgen. De groene balken staan voor het aantal mm. neerslag van Bretagne. De rode lijn voor de maximale tempratuur en de blauwe lijn voor het minimaal aantal graden.




Als afsluiting een Bretonse uitspraak: 'En Bretagne, il ne pleut que sur les cons!'
Als u deze uitspraak hoort, weet u dat u niet moet zeuren over het weer. Deze zin betekent: het regent alleen op debielen.

Opmerkingen, vragen en suggesties zijn van harte welkom.

Groeten,

Bram van Camping de la Plage

Reacties

Populaire posts van deze blog

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?