CARNAC EEN BEZOEK AAN HET VERLEDEN


Carnac (Bretons: Karnag) ligt op 3 km van La Trinité sur Mer in Morbihan, deze naam is afkomstig uit het keltisch: Cairn of Carn wat heuvel betekent. De stad is bekend om zijn menhirs (alleen) staande stenen en dolmens of tumulus (grafheuvels). Deze stenen zij afkomstig uit de jonge steentijd (Neolithische tijdperk, 4600 - 2000 jaar voor Christus). In die tijd vond de overgang plaats van jagen en verzamelen naar akkerbouw en het weiden van kudden.

Carnac beschikt over meer dan 4000 menhirs of dolmens hergegroepeerd. Soms zijn ze opgesteld in lijnen zoals de Alignementen du Kermario of de Alignementen du Menec. Op deze megalietenplek staan - op een weiland van 1,2 km lang en 100 meter breed - 1029 menhirs in tien rijen. Over het hoe en waarom deze stenen zijn neergelegd bestaan verschillende theoriën. Een zegt dat er een zonnecultuur heerste; de momumenten gekoppeld aan rituelen rond de zon en maan, als het ware een soort kalenders. Een tweede theorie zegt dat er een agrarische cultuur of veeteeltcultuur heerste. Een derde theorie spreekt van een religieuze cultuur. Voor de dolmens en tumulus werden offers gebracht, zoals juwelen, aardewerk, wapens en werktuigen, en mensbotten wat deze laatste theorie bevestigd. Wat wel zeker is, is dat om deze stenen te plaatsen veel mankracht nodig was. Dat betekent dat er sprake was van een goed georganiseerde sociale gemeenschap. Vlakbij de alignementen is een voorlichtingscentrum wat u nog uitgebreider kan inlichten over deze mysterieuze keien.

Mocht u in meer geschiedenis geinteresseerd zijn, dan kunt u in het centrum van Carnac het museum van de Prehistorie bezoeken. Deze heeft een van de grootste prehistorische verzameling ter wereld. Dit museum biedt een overzicht van het Paleo- lithicum tijdperk (450 000 voor christus) tot de evolutie van de mens tot de middeleeuwen. In totaal beschikt Carnac over 150 archeologische plekken.

Andere bezienswaardigheden
Ook leuk om te bezichtigen is in het oude gedeelte van Carnac de kerk van de Heilige Cornély (st. Cornély). Dit stadje lijkt in de loop van de tijden niet te zijn verandert. Twee keer per week is er markt in het centrum, en in juli en augustus is er op donderdag een avondmarkt.

Voor de strandliefhebber zijn er verschillende stranden beschikbaar: zoals Plage du Men du, Plage de St. Colomban, La Grande Plage. Uitgaansmogelijkheden genoeg in Carnac en daarnaast de mogelijkheid om te ontspannen in het Thalasso.

U kunt Carnac op verschillende manieren bezoeken: per auto, fiets, of per paard. Gaat u per voet dan zijn hier 13 verschillende wandelroutes met circuits van 4 tot en met 18 kilometer. Daarnaast is er een toeristisch treintje wat de megalieten site van Carnac ook aandoet. Tijdens het hoogseizoen vertrekt deze een keer per week vanaf onze camping. Of gaat u liever zelf op pad dan kunt u een gids op u mp3 speler downloaden via de site van het VVV van Carnac. Ik wens u alvast veel plezier met het ontdekken van deze mooie en mysterieuze stad.


Vragen, suggesties en/of opmerkingen blijven van harte welkom.

Alvast een prettig weekend gewenst en tot binnenkort,

Met vriendelijke groet,

Bram van Camping de la Plage

Reacties

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?