HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?
Bretagne is de ideale plek om te vissen op het strand. De Fransen noemen dit pêche à pied. In de maand augustus en september zijn er grote getijverschillen en kan men bij laagwater vissen.
Wilt u weten hoe u schelpdieren of schaaldieren kunt vangen? Of bent u benieuwd hoe u schelpdieren en schaaldieren kunt koken? Lees dan de onderstaande tekst.
Koken: In koud gezout water laten koken, daarna de krabben in de pan en laten koken tussen de 20 en 25 minuten.
Koken: in koud gezout water laten koken, doe de krabben daarna in de pan en 15 minuten laten koken.
Koken: te gebuiken voor vissoep.
Koken: in kokend gezout water. Daarna 1 minuut laten uitdruppelen.
Kies de grootste op bedekte rotsen. Pakken met een zakmes of met de hand op de rotsen, dichtbij kwekerijen.
Koken: langzaam koken in een pan met knoflook en peterselie.
Op de rotsen. Pakken met een mes op elke rots zelfs bij stil water.
Koken: vullen zoals slakken.
Geplakt op de rotsen. Pakken met de hand op de rotsen en zelfs bij stil water.
Koken: bedekken met koud zoutwater van het vuur halen zodra het water kookt. Koud laten worden in hetzelfde water.
In het zand op 10 à 20 cm diepte. Vangen met een hark, of met een soeplepel, of mini hark. Op de zandbanken met groot zand.
Koken: rauw eten of gevuld.
In het zand. Vangen met hark of mini hark of met de hand. Op de zandbanken en in
de baai en aan zee -uitmondingen.
Koken: bereiden zoals mossels.
In fijnzand. Met een schepje op de zandbank zelfs bij stil water.
Koken: bereiden in de schelpen nadat het schelpdier in stukken is gehakt.
Met een mes en met de hand. Op de rotsen en zandbanken.
Koken: rauw eten, met enkele druppeltjes citroen.
LA TRINITE SUR MER
Men du: kokkels en tapijtschelpen.
Pointe Churchil: kokkels en tapijtschelpen.
CARNAC
Men du: kokkels en tapijtschelpen, pétoncles, clams en oesters.
SAINT-PHILIBERT
Pointe Men er belleg: oesters en mosselen.
LOCMARIAQUER
Grande plage: oesters, kokkels, tapijtschelpen, alikruik – krukkels, mosselen en zwemkrab.
PLOUHARNEL
Kokkels, tapijtschelpen, mesheften.
ERDEVEN
Plage de Kérouriec: schaalhoren, mesheften, mosselen.
Plage de Kerminihy: kokkels.
QUIBERON
Kokkels, mesheften, pétoncles en oesters.
Augustus
Datum Coëfficiënten Uur Hoogte
21 Augustus 2013 11h46 0,56 m
103 05h48 5,45 m
106 18h00 5,78 m
22 Augustus 2013 00h11 0,36 m
108 06h25 5,53 m
12h32 0,45 m
109 18h38 5,80 m
23 Augustus 2013 00h57 0,36 m
108 06h59 5,49 m
13h17 0,50 m
105 19h13 5,69 m
24 Augustus 2013 01h41 0,51 m
101 07h29 5,34 m
14h01 0,69 m
96 19h45 5,45 m
19 September 2013 11h29 0,66 m
101 05h25 5,43 m
23h51 0,52 m
104 17h37 5,73 m
20 September 2013 12h13 0,57 m
105 05h58 5,51 m
105 18h12 5,74 m
21 September 2013 00h33 0,54 m
104 06h29 5,49 m
12h54 0,63 m
101 18h43 5,62 m
Als u gaat vissen ga dan langs het havenkantoor (capitainerie) om te weten of er geen verbod is op vangst van bepaalde soorten schelp- en schaaldieren. Het vangen van oesters is verboden in de maand augustus. Daarnaast zijn er soms virussen, in bepaalde visgebieden.
Houdt rekening met de minimale grote (een tabel is beschikbaar op het havenkantoor). Iedereen kan meedoen aan het vissen op het strand bij eb. Ga anderhalf uur voor laagwater, zodat u de tijd heeft om te vissen. Als het vloed wordt gaat dit namelijk erg snel. De beste vangsten doet u bij grote getijverschillen. Dan kunt u de garnalen, venusschelpen, krukkels of krab vinden in de rotsen of watergaten.
Goede vangst !
Bram van Camping de la Plage
Vissen van kokkels |
SCHAALDIEREN
Grote krab |
Grote krab (Dormeurs of Tourteaux)
Meestal onder de rotsen en in diep water. Vissen met een haak of met de hand. Onder de rotsen en in de gaten en gleuven van de rotsen. Vangst mogelijk vanaf een coëfficiënt van 90.Koken: In koud gezout water laten koken, daarna de krabben in de pan en laten koken tussen de 20 en 25 minuten.
Zwemkrab |
Zwemkrab (Etrilles of Gavrettes)
Op de rotsen in de bruin groene algen (goémon). Vissen met een haak of met de hand. In de gaten van de rotsen en onder de algen. Met grote getijden.Koken: in koud gezout water laten koken, doe de krabben daarna in de pan en 15 minuten laten koken.
Groene krab |
Groene krab (Crabes verts)
Onder de rotsen in de bruin groene algen (goémon) of in het zand. Vissen met een haak. Tussen de algen en in gaten zelfs bij stil water.Koken: te gebuiken voor vissoep.
Roze garnaal |
Roze garnalen (Crevettes roses of Bouquets)
Ondiep water, vaak bij de algen. Met een groot visnet op de zandbanken en in het water.Koken: in kokend gezout water. Daarna 1 minuut laten uitdruppelen.
SCHELPDIEREN
Mosselen (Moules)
Mossels |
Koken: langzaam koken in een pan met knoflook en peterselie.
Schaalhoren (Patelles of Berniques)
Schaalhoorn |
Koken: vullen zoals slakken.
Alikruik – Krukkels (Bigorneaux)
Alikruik - Krukkels |
Koken: bedekken met koud zoutwater van het vuur halen zodra het water kookt. Koud laten worden in hetzelfde water.
Tapijtschelp - Venusschelp (Palourdes)
Tapijtschelp - Vennuschelp |
Koken: rauw eten of gevuld.
Kokkels (Coques of Rigadeaux)
Kokkels |
de baai en aan zee -uitmondingen.
Koken: bereiden zoals mossels.
Mesheften (Couteaux of Solens)
Mesheften |
Koken: bereiden in de schelpen nadat het schelpdier in stukken is gehakt.
Oesters (Huîtres)
Oester |
Koken: rauw eten, met enkele druppeltjes citroen.
VISSPOTS IN LA TRINITE SUR MER EN OMGEVING
Deze zeevruchten kunt u allemaal vissen in La Trinité sur Mer en omgeving. Hieronder enkele visspots:LA TRINITE SUR MER
Men du: kokkels en tapijtschelpen.
Pointe Churchil: kokkels en tapijtschelpen.
CARNAC
Men du: kokkels en tapijtschelpen, pétoncles, clams en oesters.
SAINT-PHILIBERT
Pointe Men er belleg: oesters en mosselen.
LOCMARIAQUER
Grande plage: oesters, kokkels, tapijtschelpen, alikruik – krukkels, mosselen en zwemkrab.
PLOUHARNEL
Kokkels, tapijtschelpen, mesheften.
ERDEVEN
Plage de Kérouriec: schaalhoren, mesheften, mosselen.
Plage de Kerminihy: kokkels.
QUIBERON
Kokkels, mesheften, pétoncles en oesters.
WATERSTANDEN - GROTE COËFFICIËNTEN - GETIJDENTABEL (GRANDE MAREE)
Hou de volgende data in de gaten: 21, 22, 23, 24 augustus en 19,20 en 21 september, dan zijn er grote coëfficiënten. Zie onderstaande tabel voor de exacte gegevens :
Augustus
Datum Coëfficiënten Uur Hoogte21 Augustus 2013 11h46 0,56 m
103 05h48 5,45 m
106 18h00 5,78 m
22 Augustus 2013 00h11 0,36 m
108 06h25 5,53 m
12h32 0,45 m
109 18h38 5,80 m
23 Augustus 2013 00h57 0,36 m
108 06h59 5,49 m
13h17 0,50 m
105 19h13 5,69 m
24 Augustus 2013 01h41 0,51 m
101 07h29 5,34 m
14h01 0,69 m
96 19h45 5,45 m
Visuitrusting |
September
Datum Coëfficiënten Uur Hoogte19 September 2013 11h29 0,66 m
101 05h25 5,43 m
23h51 0,52 m
104 17h37 5,73 m
20 September 2013 12h13 0,57 m
105 05h58 5,51 m
105 18h12 5,74 m
21 September 2013 00h33 0,54 m
104 06h29 5,49 m
12h54 0,63 m
101 18h43 5,62 m
Tips voor het vissen van schelpdieren en schaaldieren bij laagwater
Per persoon mag u de volgende hoeveelheden vissen : mosselen en kokkels 5 kg, vennusschelpen 3 kg, oesters 36 stuks. Neem niet meer mee, dan dat u kunt eten op dezelfde dag. De schelpen dienen levend te blijven tot u gaat kokerellen. Niet in het water bewaren maar fris ongeveer 10°c in een vochtig mandje. Zo snel mogelijk koken naar de vangst (minder dan 24 uur).Het verzamelen van oesters |
Als u gaat vissen ga dan langs het havenkantoor (capitainerie) om te weten of er geen verbod is op vangst van bepaalde soorten schelp- en schaaldieren. Het vangen van oesters is verboden in de maand augustus. Daarnaast zijn er soms virussen, in bepaalde visgebieden.
Houdt rekening met de minimale grote (een tabel is beschikbaar op het havenkantoor). Iedereen kan meedoen aan het vissen op het strand bij eb. Ga anderhalf uur voor laagwater, zodat u de tijd heeft om te vissen. Als het vloed wordt gaat dit namelijk erg snel. De beste vangsten doet u bij grote getijverschillen. Dan kunt u de garnalen, venusschelpen, krukkels of krab vinden in de rotsen of watergaten.
Goede vangst !
Bram van Camping de la Plage
Reacties
Groetjes,
Bram van Camping de la Plage