DE TOUR DE FRANCE START IN BRETAGNE

Zaterdag 5 juli start de 95e editie van de Tour de France vanuit Brest in Bretagne. De eerste etappe van 195 kilometer gaat naar Plumelec. Op zondag 6 juli om ongeveer 13.00 uur vertrekt
de tweede etappe vanuit Auray op ‘La place de la Republique’. Mocht u op Camping de la Plage verblijven dan heeft u het geluk dat u zich op korte afstand van dit sportieve evenement bevindt (13 km). Dit is het moment om de ‘groten van de Tour’ van dichtbij te bewonderen’. Deze rit eindigt na 164.50 kilometer in Saint Brieuc. De derde etappe begint in Saint Malo en verlaat Bretagne, om te eindigen in Nantes.

Wetenswaardigheden over deze tour
Deze Tour de France begint op zaterdag 5 juli en duurt tot zondag 27 juli 2008. Christian Prudhomme is in 2008 de Directeur van dit evenement. Wat deze Ronde van Frankrijk bijzonder maakt is dat voor de eerste keer in 40 jaar zonder proloog wordt gestart.

Bron: www.letour.fr voor beide plattegronden

In totaal bestaat de Tour uit 21 etappes met een afstand van ongeveer 3500 kilometers met; 10 vlakkeritten, 5 bergritten, 4 middelgebergteritten en 2 tijdsritten. Er worden in totaal 10 nieuwe plaatsen aangedaan: Auray, Aigurande, Brioude, Prato Nevoso (Italie), Cuneo (Italie), Jausiers, Embrun, Roanne, Cérilly, Étampes.

Bretonse winnaars
Dit jaar is er een Bretons wielerploeg: Bretagne Armor Lux. De Bretonnen kenmerken zich door strijdlust, hardnekkigheid en een sterk karakter wat met deze kenmerken tot grote kampioenen heeft geleid:
– Lucien Mazan (Petit-Breton): 2 overwinningen (1907 en 1908)
– Jean Robic: 1 overwinning in 1947,

– Louison Bobet: 3 opeenvolgende overwinningen (1953,1954,1955),
– Bernard Hinault: 5 overwinningen tussen 1978 en 1985.
En dit jaar kan er misschien een nieuwe winnaar aan het lijstje worden toegevoegd.

Dit wordt de zesde keer dat de Tour de France vertrekt vanuit uit Bretagne en de derde keer vanuit Brest (1952, 1974 en 2008). Andere vroegere vertreksteden:
1964: Rennes
1985: Plumelec proloog, Vannes
1995: Saint-Brieuc proloog, Dinan.

Geschiedenis Tour de France
Hoe is de Ronde van Frankrijk ontstaan? Het idee is afkomstig van Georges Lefèvre een jong medewerker van de sportkrant L'Auto en directeur van de allereerste Tour. De Tour de France werd in het leven geroepen om de verkoop van tijdschrift L' Auto-Velo' (oplage 20.000) te verhogen ten opzichte van concurrent 'Le Velo' (oplage 80.000). 'Le Velo' is op dat moment de best verkochte sportkrant, en beschikt over een sponsor van de wielerklassieker Bordeaux-Parijs. In 1903 gaat de eerste Ronde van Frankrijk van start georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het tijdschrift L'Auto. De eerste Bretonse etappe was in 1905 in Rennes.

In 1948 volgt de eerste live uitzending op de Franse televisie, en in 2007 was de Ronde van Frankrijk voor het eerst in Hoge Definitie televisie te bekijken. Vandaag de dag wordt het evenement in 185 landen uitgezonden en is het op alle nieuwe media te zien.


Zelf touren...
Heeft u zelf zin gekregen om Bretagne te verkennen op de fiets. Dan kunt u zich vanuit onze camping verplaatsen naar Carnac via het fiestpad wat langs de kust loopt tot aan het «Grande Plage» Bron: © Photos Presse Sports / L'Equipe
(grote strand). De min of meer drukkere wegen leiden u verder tot Plouharnel, en vandaar tot het begin van het schiereiland Quiberon. Een andere weg verbindt Saint-Pierre-Quiberon met Erdeven en strekt zich uit tot Lorient.

De verschillende wegen, zijn toegankelijk per mountainbike, en bieden u de mogelijkheid om de alignementen van de megalieten te ontdekken en daarna verder te gaan in de bossen. De omgeving van La Trinité biedt ook landinwaarts verscheidene mogelijkheden voor tochten per fiets. Bron: http://users.skynet.be/lenetducyclisme/le_veloparc.htm
Op 50 kilometer afstand in Plouay kunt een fietsmuseum bekijken en is er een wielerbaan.

Ik nodig u uit om dit unieke spektakel van dichtbij te beleven.

Nu we wat verder in het seizoen zijn en het weer aangenaam is, vertel ik u graag over de zee. Zoals hoe u bijvoorbeeld uw eigen vakantiemaaltijd kuntn maaltijd kan verzamelen. Meer hier over de volgende keer.

Vragen/opmerkingen of suggesties blijven van harte welkom.

Met vriendelijke groet,

Bram van Camping de la Plage

Reacties

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?