Schiereiland Quiberon wandelen en fietsen


Vanaf het strand van Camping de la Plage heeft u uitzicht op het schiereiland van Quiberon. Dit eiland is 13 kilometer lang en op het smalste punt 22 meter breed (plaatsje Kerhostin). Op dit punt kunt u links en rechts de zee bewonderen.

Tire-Bouchon 
Tire-Bouchon
Er is slechts één hoofdweg die van Plouharnel naar Quiberon gaat. In het hoogseizoen zijn er dan ook regelmatig files. Langs de hoofdweg loopt een spoorlijn, sinds de jaren vijftig in gebruik door een stoomtrein en in 1985 vervangen door een moderner trein. Deze trein ('Tire-Bouchon' vertaling kurkentrekker of ook wel; tire = trekken en bouchon = file) rijdt in juli en augustus . 'De filetrekker' gaat vanuit Auray in 45 minuten naar Quiberon en passeert hierbij tientallen stationnetjes, zoals Plouharnel, Ploemel, Kerhostin, etc... Voor enkele euro's kunt u gebruik maken van dit alternatief. Er geldt één tarief voor het gehele het traject. Een extra voordeel van dit vervoer is dat je de fiets mee kunt nemen. Vanuit Camping de la Plage ligt het dichtsbijzijnde station op een kleine 9 kilometer (35 fietsminuten).

Fietsen en wandelen
Fietsers kunnen genieten van de diverse aangegeven routes op het schiereiland. De verschillende kleine paden nemen u mee langs charmante vissersdorpjes. Houdt u meer van wandelen, dan raad ik u de wilde kust (côte sauvage) aan de westzijde te bezoeken. Deze strekt zich uit over 8 kilometer, van het kasteel van Turpault tot de haven van Portivy. Het landschap is uitzonderlijk en samengesteld uit kliffen belaagd door de wind en golven, en een ongewone fauna die zich heeft aangepast aan deze extreme omstandigheden. Hier is zwemmen verboden. Daarnaast zijn er enkele natuurlijke rotsbruggen te bewonderen. Aan de oostkant in het verlengde van Sable Blancs ligt een wandelpad van Penthièvre naar Saint Pierre Quiberon.
Cote Sauvage – Wilde kust
Het schiereiland beschikt over meer dan 40 kilometers wandelpaden, waarvan de helft gelegen aan zee. U kunt de wilde kust ontdekken, de fijne zandstranden, vishavens en de jachthaven van Port Haliguen en in het meest zuidelijke punt 'La Pointe de Conguel'. Hier staat een oriëntatietafel waarmee u de verschillende eilanden, stranden en de ingang van de golf kunt herkennen. De ovens die nog aanwezig zijn, dienden destijds voor het verbranden van zeewier, wat werd verzameld, gedroogd en vervolgens verbrand. Het restant werd gebruikt voor het verven van objecten.
Het VVV van het schiereiland Quiberon heeft verschillende wandelcircuits samengesteld. Op de volgende linken kun je ze downloaden:


Circuit n°1 : De ronde van Quiberon
Circuit n°2 : Quiberon en zijn stadjes
Circuit n°3 : Van het grote strand tot aan de punt van Conguel
Circuit n°4 : Van de vishaven tot de Wilde Kust - Côte Sauvage
  


Cultuur en erfgoed
In mijn vorige blog heeft u kunnen lezen dat Quiberon rijk is aan plekken die getuigen van de geschiedenis:
kerken, kapellen, en prachtige villa's aan de zeekant, maar ook Menhirs, dolmens en hunnebedden.
De meeste belangrijke menhirs, dolmens en hunnebedden zijn de volgende:
Wilde kust = menhir er Limouzen, menhirs er Palouenneù, hunnebed en menhir bonnet d’évêque,
Centrum = kleine menhir des jardins de Brétinio, menhir du monument aux morts,

Zuid-oosten = omgevallen menhir, dolmen du Conguel, menhir du Goulvars.
Wilt u meer weten over het cultureel erfgoed, dan biedt een rondleiding van het VVV uitkomst. In een minibus onder begeleiding van een gids komt u langs het historische- en militaire erfgoed. Zoals onder andere het monument voor gefusilleerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog bij Fort de Penthièvre in Kerhostin.
Fort de Penthièvre
Of ga zelf op onderzoek uit in het museum van het erfgoed.

Ander uitstapjes
Bezichtig de conservenfabriek van la belle-iloise en profiteer van een gratis 45 minuten rondleiding. U krijgt uitleg over het beroep visser in de jaren 20 en kunt na afloop proeven. 
 
In de gemeent Saint Pierre Quiberon zijn er verschillend toeristische trekpleisters zoals de historische pittoreske stadjes Portivy, Kergroix en Kerdavid.
Na, al deze bezoeken bent u willicht moe, en kunt u lekker bijkomen in het thalasso van Quiberon. Deze biedt verschillende kuren volgens de laatste trends. Of waag een gokje in het casino van Quiberon.

Mocht u zelf nog leuke tips of idieeën hebben, dan hoor ik het graag.

Groeten,

Bram van Camping de la Plage

Reacties

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?