ETEL: ZIJN CONSERVEN EN ZANDBANK (BARRE D'ETEL)

Etel (Intel in het Bretons) bevindt zich op een 10 kilometer afstand van Camping de la Plage in la Trinité sur Mer. Dit is het maritieme gedeelte van de gemeente Erdeven, gelegen aan een rivieruitmonding de Ria d'Etel. De haven van Etel is al in de achtiende eeuw bekend vanwege de vangst van roggen, tongen en tarbot, en het drukken van sardientjes. Deze laatste genoemde tak neemt grote vormen aan vanaf 1830. De eerst geconserveerde sardienen in blikjes wordt gecreëerd in Etel door Rodel industriel in 1848. Dit zorgt voor een belangrijke groei voor de lokale visserij, en de schepenbouw en alle samenhangende acitivteiten, zoals ook de conservenfabrieken. Daardoor volgt er een snelle uitbreiding van het aantal inwoners van Etel. In 1850 wordt de gemeente Etel gecreëerd door de wet en administratief afhankelijk. Aan het einde van 1880, wordt er vooral gevist op tonijn. Tezamen met de havens Groix en Louis. De drie tonijnvloten van morbihan krijgen bekendheid vanwege de grote visvangst in zuid-bretagne. De productie werd afgezet bij de aangesloten havens, maar ook in Concarneau.

De dag na de tweede wereldoorlog, wordt de kustvangst door trawlers overgenomen. Het is een ultieme doorstart voor de maritieme activiteiten in Etel, met als resultaat het ontstaan van een eigen wijk in 1947.
De conservenfabrieken (op dat moment in 1950 nog maar 4 in de gemeente), vormen zich om naar de groenten. De concurrentie in tonijn en sardienen van de Spanjaarden en Portugezen is te zwaar. Het einde is in zicht tijdens de oliecrisis van 1970. Etel wat door land ingesloten is, beschikt niet over een infrastructuur voor transport (wegen, spoorwegen) nodig voor omvorming. De populatie van Etel telt 700 zielen in 1849, in 1900 telt Etel 2000 inwoners, en bijna 3000 aan het einde van 1970. In 1999 is aantal terug gevallen tot 2200 inwoners. De nabijheid van de steden Auray en Lorient zorgt voor een actieve populatie. Daarnaast trekt de maritieme kant van Etel - de rivier Ria Etel-, veel toerisme ieder seizoen.

De zandbank van Etel
Etel is berucht om zijn (barre d'Etel) zandbank. Deze is volgens een legende onstaan op de volgende manier; er was eens een vrouw, Isabelle genaamd, die veel goeds deed voor de bewoners van Etel. Op een dag werd zij gekidnapped door piraten zonder hulp te krijgen van de bewoners. Daarop werd ze woedend en nam wraak. Ze gooide een hand vol met zand naar Etel die nu de vorm heeft van de zandbank van Etel.
Meer concreet, dit natuurlijk verschijnsel dankt zijn naam aan een bank van zand die onder zeeniveau wordt gevormd. Daardoor onstaan er stromingen aan de ingang van de rivier de Ria. De plek waar de oceaan in rivier over gaat. Deze zandbank ligt in de verlenging van de duinen van Plouhinec en Erdeven.
Deze stromingen vormen zich bij stijgende of dalende getij, en zij verdwijnen weer bij vloed. Bij eb droogt de rivier tot wel 2 meter op.
De zandbanken die zo ontstaan, verplaatsen zich op het ritme van de winden en de stromen. De zee die de riviermonding over de gehele lengte instroomt, maakt het voor schippers bij sommige getijden en bij veel wind, bijna onmogelijk om van de zee naar de rivier te gaan.

Het passeren van de stromingen die veroorzaakt worden door de zandbanken kunnen moeilijkheden opleveren bij slechte weersomstandigheden. Pleziervaarders worden dan ook aangeraden om bij de semafoor van Etel informatie in te winnen.

Etel en het gebied er omheen is zeker een uitstapje waard.
U kunt de haven bezoeken, en vervolgens een boottocht maken over de rivieruitmonding (ria) d'Etel. Daarnaast is het ook mogelijk om te wandelen in de natuur rond de Ria d'etel of het tonijnmuseum te bezoeken.

Heeft u nog leuke tips of idees, laat het me weten.

Groeten,

Bram van Camping de la Plage

Reacties

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?