AURAY

De stad Auray ligt op 15 kilometer van Camping de la Plage en loont zeker een bezoek. Zoals vele steden in het Bretonse landschap is Auray ontstaan in de middeleeuwen. Auray ligt aan een zeeuitmonding, op een kaap waar de bouw van een kasteel destijds de bescherming bevordert van het gebied.

Twee wijken onstaan er. Eén aan de voet van het kasteel, verzamelt rond de haven met een kapel gewijt aan de heilige Saint Sauveur. De tweede wijk onstaat achter het kasteel, geconcentreerd rondom de markt en de abdij Saint-Gildas.

De vestiging die zich aanvankelijk tot een kerker beperkt wordt op het initiatief van Arthur de Eerste, hertog van Bretagne vervangen door een indrukwekkendere bouw in 1201. Maar van deze hertogelijke woonplaats, blijven er weinig elementen over. Zij verliest aan belangrijkheid na aansluiting van Bretagne aan Frankrijk. In 1532 wordt zij opgegeven en tenslotte in 1560 ontmanteld.

In het noorden van de stad, vindt in 1364 de slag om Auray plaats. In deze oorlog vermoord Hertog Jean IV vzijn tegenpool Charles van Blois, en hij eist zo het hertogdom op.

De haven van Auray draagt de naam van " Saint-Goustan" , werkgever van de zeelieden en de vissers. Deze profiteert in ruime mate van zijn pluspunten en ontplooit zich vanaf de vijftiende eeuw . In de zeventiende eeuw breekt een gouden tijdperk aan. Vandaag de dag zijn er nog een aantal vakwerkhuizen uit deze periode over.

De inrichting van de grote haven van Auray wordt beindigd in 1641. De werkzaamheden geven geboorte aan het plein Saint Saveur. De werkzaamheden zetten voort naar het zuiden, de huidige Franklin kade. De stad voert op dat moment wijn, zout, leer, ijzer en staal van Biscaye in, en exporteert tarwe, rogge, haver , boter, vlees, vis, laken en weefsel. In de achtiende eeuw is Auray een van de eerste scheepbouwhavens in Morbihan. De oprichting van de haven van Lorient (1665-1670) en het gebrek aan belangrijke hoofdwegen om Saint-Goustan te verbinden met het achterland vormen de oorzaak van de daling van de activiteiten van de haven. De komst van de Spoorwegen in 1862 en de omleiding van de hoofdweg luiden in 1865 de laatste uren in voor de haven van St. Goustan.

Vandaag de dag is Auray een kleine authentieke stad met 11300 inwoners. Bestaande uit vier grote wijken: Saint-Goustan, het historische hart, het Station en Kerléano. Hierover vertel ik meer in de volgende blog. Als u niet meer kunt wachten kunt u meer informatie vinden op de site van Auray of bij het VVV van Auray.

Groeten,

Bram van Camping de la Plage

Reacties

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?