ILE AUX MOINS: PAREL VAN DE GOLF



Vorige maand heb ik u verteld over de Golf van Morbihan. De grootste eilanden in deze Golf zijn île d'arz en île aux moines. Ile aux moines is het grootst en ligt in het midden. Zijn afmetingen: 7 km lang, 5 km breed, en een oppervlakte van 312 hectare, en een inwonertal van 610 bewoners. Ondanks de grote van het eiland bent u nooit meer dan 450 meter van zee verwijderd.

Verleden
Op het eiland kunt u talrijke menhirs, tumulus, en een Cromlech (cirkel van platte stenen, zoals Stonehenge) ontdekken. Deze megalitische monumenten duiden op een lang verleden. Tot en met 52 voor christus werd het eiland bewoond door de stam 'Vénètes'.

In 854 gaf de koning van Bretagne 'Erispoë' het eiland cadeau aan de abdij van Saint-Conwoïen van Redon (gecreëerd door zijn vader, Nominoë). De monniken cultiveerden hier hun voedsel voor hun abdij in Redon. Na de Normandisch invasie van de tiende eeuw wordt het eiland aan de gemeente van Arradon verbonden. In 1453, wordt het eiland een zelfstandige gemeente, om in 1792 als gemeente verder te gaan onder naam 'eiland van de monniken'.

Izenah
Ile aux moines vertaald in het Bretons is Izenah wat een samentrekking is van de oorspronkelijke vertaling Enest Manacht. Liefkozend wordt het eiland ook wel de 'Parel van de Golf' genoemd, vanwege zijn mooie en betoverende vissershuizen met witte muren en geschilderd timmerwerk, en zijn hogen kapiteinshuizen van bewerkt graniet. Een kleine wereld in miniatuur met diverse magnifieke landschappen: tuintjes met Mimosa's, Camelia's, vijgenbomen, Eucalyptus en drie olijfbomen..., zijn geheuvelde heidevelden en zijn lange en schone stranden... De beboste gebieden op het eiland dragen de namen uit sprookjes: 'bois d'amour' (liefdesbos), 'bois des soupirs' (bos van de zucht) en
'bois des regrets' (bos van de spijt). Een waar paradijselijk toevluchtsoord voor geliefden of voor rustzoekers.

Wandeltochten
Dit kruisvormig eiland kunt u perfect verkennen op de voet of met de fiets. Het eiland is in 1 dag rond te wandelen. Drie wandeltochten zijn uitgezet vanuit de dorpskern met gekleurde pijlen op de grond. Hieronder een beschrijving en plattegrond van de wandelingen:

Via het gele circuit van Trec'h (1,8 km heen) ontdekt u de kerk van Saint-Michel en vanuit de punt heeft u een mooi uitzicht op de punt van Arradon en het eiland 'Ile d'Arz'.

Als u het rode circuit van Brouel (2,5 km) volgt komt u langs een kapel, een fontein en heeft u in de punt uitzicht op 'Ile d'Arz'.

Het blauwe circuit van Penhap (4,4 km) gaat langs megalieten, enkele mooie uitzichten op de Golf van Morbihan, boederijen met hooien daken, en beboste stukken. Richting het gehucht Kergonan, ziet u een cromlech met een diameter van 101 meter – de grootste van Frankrijk en de tweede na grootste van Europa. Vanaf de Pointe de Nioul, heeft u een schitterend uitzicht op Prequ'île de Rhuys en de ingang van de golf. La Pointe du Nioul is alleen maar toegankelijk via de kust en erg gevaarlijk (dus let op uw kinderen).


Laat u ook verleiden door de parel van de golf, en bezoek dit prachtig eiland met een excursie vanaf onze camping in samenwerking met bootvaartmaatschappij Angelus.



In de volgende blog vertel ik over een ander eiland. Suggesties of vragen blijven van harte welkom.


Groeten,

Bram van Camping de la Plage

Reacties

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?