DE GOLF VAN MORBIHAN

De golf van Morbihan (wat in het Bretons kleine zee betekent) is een van de bekendste trekpleisters van onze regio. Dit komt onder andere door het zachte klimaat, de vele zonne-uren en zijn eilanden. Voor diegene die niet bekend zijn met de golf hieronder een foto en beschrijving.
In totaal is deze kleine zee 20 km lang en 15 km breed. Via een smalle doorgang tussen Locmariaquer en Port Navolo staat de golf in verbinding met de oceaan in de baai van Quiberon.quer en Port Navolo. De kleine zee ontvangt water van drie hoofdrivieren: die van Vannes, Auray en Noyalo en het schiereiland De Rhuys sluit de golf in. De golf heeft diverse kreken en havens. Een derde van de oppervlakte van de golf (40 km ²) bestaat uit modderpoelen die met eb worden blootgelegd. De rest van de oppervlakte bestaat uit rotsen, water en eilanden. Een Bretonse legende beweert dat er net zoveel eilanden zijn als dagen in het jaar. De Golf zou ontstaan zijn door de tranen van bejaagde elven in het bos van Brocéliande. Vervolgens gooide deze feeën hun kronen in de golf die eilanden zijn geworden. De grootste eilanden zijn île aux moines en île d'arz, dat zijn gemeentes. In totaal zijn er 42 eilanden (waarvan 15 bewoond).
Natuur
Voor de natuurliefhebbers is er genoeg te beleven. De modderpoelen en de moerassen van de golf hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een gevarieerd ecosysteem.
De aanwezigheid van de plant van zostère, helpt om de terreinen stabiliseren, de troebelheid van het water te verminderen en bevordert de zuurstof en de productie van phytoplancton. De planten vormen een natuurlijke schuilplaats voor de voortplanting. Vogelliefhebbers kunnen volop genieten, de golf biedt een rijkdom aan migratiesoorten. Gedurende het winterseizoen is er aantal van tussen 60.000 en 130.000; zoals ganzen, eenden en waadvogels waaronder: strandloper, blauwe reiger, lepelaar, kleine zilverreiger, gekroonde ibis.
Geschiedenis
Maar hoe is de Golf van Morbihan ontstaan? De oorsprong van de golf van Morbihan gaat terug tot het kwartair tijdperk, ten tijde van de opeenvolging van ijstijdperioden, op het moment dat de rivieren een bovenmatig diepe en wijde riviermond groeven om samen te komen met de oceaan. De oceaan werd verder teruggetrokken. Bij de dooi, bestond de golf uit moerassen waarvan de bodems zakten en zo kon de oceaan het bekken binnendringen. Zijn bijzondere vorm is onder andere te wijten aan de aanwezigheid van zijn kustlandschap samengesteld uit sterke rotsen. Tijdens de laatste fase van de dooi, had de golf niet dezelfde omvang zoals nu. Het hedendaags zeeniveau ligt 4 tot 5 meter hoger in vergelijking met het tijdperk van de eerste bewoners van de
prehistorie.
Toerisme
De economie van de golf is georganiseerd rondom de landbouw en oesterkwekerijen, en industrie in Vannes. Oesterkwekerijen met een jaarlijkse productie van 450 ton, vooral gericht op jonge oesters. Vandaag de dag is de orientatie meer gericht op het toerisme, een goed voorbeeld hiervan is het maritieme evenement de week van de golf (Semaine du Golfe), wat elke twee jaar plaatst vindt. Dit evenement starte in 2001.
De golf is een waar genot voor kayakers, wandelaars, zeilers. Klik hier voor diverse wandelpaden.
Stromingen en getijden
Ook wordt er door scheepvaartliefhebbers van de golf genoten. Al moet u wel over de nodige ervaring beschikken. Doordat de nauwe doorgang tussen Port-Navalo en Locmariaquer slechts 1 km breed is ontstaan er zeer sterke stromen van getijde, die soms bij zeer vernauwde doorgangen tot draaikolken leiden. De zee gaat in en gaat uit door deze smalle doorgang met een snelheid die kan oplopen tot bijna 8 knopen (4 meter per sec.). Dit is de tweede sterkste stroom in Europa. De stroom 'de la jument' tussen de eilanden 'Ile de Berder en 'Ile de la Jument' kan een snelheid van maar liefst 9,4 knopen (4,6 m/p sec).
Naast deze hindernis, dient de zeeman ook rekening te houden met de getijden en zijn stromingen.
De cyclus van de getijden wordt ten opzichte van die van oceaan verplaatst en kent een grote traagheid. Wat wil zeggen dat wanneer het hoogtij is in de baai van Quiberon en in de ingang van de golf, dat achterin de golf van Morbihan het water nog stijgt. Er bestaat dus een verschil tussen het uur van volle zee bij de ingang van de golf en het uur van volle zee achterin de golf. Het getijde is hoog in Vannes ongeveer 1 uur en drie kwartier na volle zee in Port-Navalo. Bovendien bestaat er een verschuiving tussen de uren van getijden bij de ingang van de golf en de baai van Quiberon. De 'stijgende' stroom stopt achterin de Golf van Morbihan wanneer hij zijn maximale hoogte heeft bereikt bij vloed. Op bepaalde uren - zeer spectaculair - kan men het waterniveau zien verminderen bij Port-Navalo, terwijl de Golf zich blijft bijvullen. De vloedstromen en het teruglopen van de zee van hoogwater-naar laagwaterstand in de golf gebeurt onregelmatig,wat diverse tegenstromen (contre courant) oplevert.
Navigatie in de golf
Omdat de golf over zowel verschillende eilanden beschikt, is het lastig om te navigeren.
De getijden, sterke stromingen en niet grote diepte op sommige plekken vraagt om een uiterste nauwkeurige navigatie. Niettemin is de pleziervaart erg ontwikkelt in de golf. Als gevolg van de diverse kreken en havens, is navigatie erg moeilijk in de golf. De vaste herkenningspunt aan land zoals het rose huis zorgt ervoor de ingang van de rivier naar Vannes te vinden. Klik hier voor een link met foto's van de golf:
De ideale manier om de Golf van Morbihan te ontdekken is per boot. Zo kunt u zich verwonderen over de afwisselende landschappen afhankelijk van de getijden en het weer. De duizenden hectaren rotsen, stranden, en de moerassen die onderdak bieden aan ongeveer 150 000 watervogels. De golf beschikt over de diverse kreken, rotsen en eilanden. Bootvaartmaatschappij Angelus heeft een kortingsregeling voor een bezoek aan de Golf van Morbihan en het eiland 'Ile aux moines' Hierover meer in de volgende blog.
Met vriendelijke groet,

Reacties

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?