STRAND, ZEE EN ...ZEEVRUCHTEN


La trinité sur mer beschikt over twee stranden. De kleine stranden gelegen aan de oostkant uitgestrekt langs de kust bieden u een mooi uitzicht op de zee-inham met zijn vele boten. De stranden zijn toegankelijk per voet, en hebben nog een wilde uistraling. Hier kunt u in volle zee zwemmen , het strand van Port Biren is hiervoor bedoeld. Deze stranden worden met eb het plezier van de vissers ter voet.
Aan de zuidkant zijn er twee famliestranden die over een kinderclub beschikken tijdens het hoogseizoen (juli en augustus). De stranden zijn voorzien van een parkeerplaats, openbare douches en toiletten. Het eerste strand 'Kervillen' ligt voor Camping de la Plage. Een uitstekende zwemplek, op elk uur van de getijden. In het hoogseizoen is er strandtoezicht, zodat uw in alle veiligheid kunnen zwemmen.
Aan het tweede familiestrand 'Men-Dû' kunt u in de zee zwemmen tijdens vloed en vissen ter voet met eb. In het midden ligt het eiland « île de Stuhan ». Tijdens eb is het mogelijk dit eiland te bezoeken via een smalle strook zand (ook wel tombolo genoemd). Wanneer de oceaan terugtrekt wordt de toegang tot het eiland geopend. Wandelaars kunnen dan het eiland bezoeken en hun nieuwsgierigheid bevredigen. Maar let op want het wordt ook weer vloed, en dan verandert het schiereiland weer in een eiland!
GETIJDEN VAN HET ZEEWATER
Onze voorouders dachten lange tijd dat eb en vloed afhankelijk was van duistere krachten of geregeld door de goden. De wet van de aantrekkingskracht van Newton bevestigt dat het en kwestie van krachten is, namelijk die van de maan en de zon op aarde. De maan reageert als een magneet op de oceanen. Zijn aantrekkingskracht is tweemaal zo sterk als als die van de zon door zijn nabijheid. Wanneer de maan boven de zee staat, trekt zij de zee naar zich toe, en stijgt het water, vloed dus. Zes uur later, staat de maan niet meer boven het water, en doet dit verschijnsel zich niet meer voor en is het eb.
Deze actie van aarde, zon, maan kan op verschillende manieren worden gecombineerd. Afhankelijk van hun positie: zijn er grote getijden of ook wel levendige wateren genoemd (groot coëfficient) dit doet zich voor bij volle- en nieuwe maan. Wanneer de maan en de zon zich in dezelfde baan bevinden als de aarde is er een sterke aantrekkingskracht. Naast de grote getijden zijn er getijden met de dode wateren (klein coëfficient); welke plaats vindt wanneer de maan en de zon een rechte hoek vormen met de aarde tijdens het eerste en laatste kwartier.
VISSEN TER VOET
Nu u wat meer weet over de getijden, kan ik u vertellen over hoe u uw maaltijd bij elkaar kunt verzamelen ter voet.
Tijdens het gehele seizoen is het mogelijk te vissen per voet en zo te profiteren van de zee en zijn geheimen. Om het plezier te bewaren voor iedereen en de natuurlijke omgeving te beschermen de volgende adviezen: kijk bij het gemeentehuis van La Trinité sur Mer of het tijdelijk is verboden om te vissen en/of het consumeren van schelpvruchten. Leg omgekeerde stenen weer terug op hun plaats. Bewaar uw vangst in zeewater, en neem niet meer mee dan u in een dag kunt consumeren.
Hieronder een tabel met de verschillende soorten schelpdieren en hoe u ze kunt vangen:
Naam Minimale grote/gewicht Gereedschap Plaats Coëfficient
Holle oesters (crassostrea gigas) 30 gram Mes, hand, mini- hark. Op rosten en zandbanken Vanaf 80
Mosselen (mytilus edulis) 4 cm
Mes, hand of minihark.

Op de rotsen dichtbij kwekerijen Vanaf 80
Pétoncles (chlamys varia) 3,5 cm Met een schep. Let op twee gaatjes in het zand en dan graven. Bij eb
Palourdes (venerutis, ruditapes), Vennusschelp 4 cm Minihark, soeplepel, vork, schoffel. Op platte zandbanken Grote getijden
Priares (venus verrucosa) 4 cm Met een minihark of driepuntig minihark. Op de zandbanken en tussen de rotsen. Met de grootste getijden.
Coques (cerastoderma edule) kokkels 3 cm Met een mini hark, driepuntige minihark of met de hand. Op de zandbanken in een baai of brede riviermond. Zelfs bij dood tij.
Bigorneaux

Deze kunt u met uw hand verzamelen op de rotsen, niet bij de riolering verzamelen. Op de rotsen Zelfs bij dood tij.
Naast dat het lekker is om schelpdieren te eten dragen ze ook bij aan de gezondheid. Ze zijn rijk aan vitamine B12, die bijdrage aan het goed functioneren van het zenuwensysteem. Daarnaast hebben schelpdieren een hoge kwaliteitseiwitstoffen, die bijdrage aan de vorming van de huid, spieren en organen.
STREEKRECEPTEN
Na de vangst is het ook fijn om te weten hoe u de vangst kunt koken. Hieronder dus drie streekrecepten.

Gevulde Palourdes (Palourdes farcies)
Ingrediënten:
- 4 tot 8 palourdes per persoon. (afhankelijk van de grote)
- 10 gram boter per persoon
- Peterselie

- Knoflook en fijn zout.
Bereiding
Stop de Palourdes in koud gezout water gedurende

driekwart uur, of beter in zeewater. Bereidt daarna de kruidenboter met boter, fijngehakte peterselie en kleine stukjes knoflook en beetje zout. Mix de ingredienten door elkaar met een vork tot een geheel. Doe de palourdes in een pan en zet ze op hoog vuur. Ze gaan nu vanzelf open. Diegene die niet geopend zijn gooit u weg net zoals de bovenste. De overgebleven Palourdes vult u met kruidenboter. Doe ze in de grill gedurende 4 minuten. Serveer ze warm. Variatietip, strooi wat broodkruimels op de palourdes voordat u ze in de gril stopt. Wijntip: een droge witte wijn (muscadet).

Oesters
- Eén à twee dozijnen oesters.

Bereiding:
Open de oesters met een dun mesje. Snij de spier van de oester door en open de oester. Kijk uit dat u uzelf niet snijdt.
Gebruik voor het openen altijd een handdoek om uw hand en pols te beschermen. Een tip: gooi het zeewater in de oester weg. De oester maakt nieuwe zeewater aan wat zuiverder is dan het eerste zeewater. Leg de geopende oesters op het bord en serveer ze met:
- Citroenschijfjes
- Z
oute boter en azijn met gehakte sjallotjes
- Witte wijn
Mosselen met witte uien
Ingrediënten
- 1 kilo de mosselen
- 4
witte uien (niet te grote)
-
40 gram zoute boter
-
Peterselie, laurier blad en tijm
-
Knoflook
-
Een witte wijn
Bereiding:
W
as de mosselen met water en haal het vuil er vanaf. Snij de witte uien in stukken en bak ze in een koekenpan. Voeg toe: fijngehakte peterseli, blaadjes tijm en 20 gram zoute boter. Doe de mosselen in een pan met 2 laurierblaadjes, een teentje fijngehakte knoflook en nog een beetje peterselie en nogmaals 20 gram zoute boter. Kook de vier uien (ongeveer 4 minuten) en voeg een lepel meel toe, met een beetje zout en peper. Mix het geheel en voeg een half glas witte wijn toe om het beter te mengen. Stop het geheel van de koekenpan in de pan. Verwarm de mosselen op hoog vuur en roer met een lepel zodat ook de bovenste mossels open gaan, dek daarna de pan af. Roer nogmaals en wanneer de mossels bijna open zijn giet u de rest van de witte wijn in de pan. Warm serveren. U dient de mosselen meer dan 1 uur in zoutwater te laten, om zo alle onreinheden uit de schelp te verwijderen. Dit gerecht is lekker met witte muscadet wijn, en als bijgerecht natuurlijk friet (liefst zelfgemaakte).
De streekgerechten en foto's heb ik van de blog Viabloga, waar u ook andere recepten kunt vinden.
Goede vangst en smakelijk eten.
Met vriendelijke groet,

Reacties

Populaire posts van deze blog

SLECHT WEER IN BRETAGNE ???

HOE VANG IK SCHELPDIEREN EN SCHAALDIEREN IN ZUID-BRETAGNE?

Wat betekent Ker in het Bretons?